t +31 (0)6 412 75 201
studiotoop@gmail.com
EN NL

over ons


Studio TOOP maakt tuinen om in te leven. Onze passie is om ruimtes te creëren waar je wilt zijn. Waar je kunt ontdekken. Waar je herinneringen maakt. Waar je samen met familie en vrienden – maar ook alleen – uren door kan brengen. Dat doen wij al 25 jaar.

 

Carrie Preston

Portrait 550

Als puber was Carrie Preston bezeten van planten. Al haar zakgeld gaf ze daaraan uit. Op haar 14e is zij gaan werken bij een kwekerij. Zes jaar lang draaide ze er hele zomers full-time mee en was er zelfs tijdens het schooljaar 20 uur per week te vinden. Ze ontwierp showtuinen op de kwekerij, sorteerde planten en leerde al snel vermeerderen en stekken. Ze adviseerde klanten en vertelde hun dat als ze margrieten in hun strandtuin wilden, dat ‘Montauks’ dan de beste keuze zijn (Nipponanthemum nipponicum). Op haar 16e had ze de verantwoordelijkheid voor de afdeling vaste planten.

Planten werden haar moedertaal. In haar werk is nog steeds de uitbundigheid en het ruige karakter van New Jersey voelbaar – het landschap van haar jeugd, waar je kunt dwalen tussen de wuivende duingrassen met de skyline van New York op de achtergrond.

Carrie koos voor een studie duurzame land- en tuinbouw aan een Hogere Tuinbouwschool in Pennsylvania, gevolgd door een serie stages. Ze tapte ahornsiroop in Vermont en teelde passievruchten in Queensland, Australië. Uiteindelijk is ze beland in Nederland – eerst ook voor een stage, maar 18 jaar later is ze hier nog steeds.

Door zich in Nederland als ontwerper te vestigen leerde zij de maakbaarheid van het landschap waarderen en voelde ze hoeveel zelfs 10 centimeter hoogteverschil kan uitmaken voor hoe je ruimte beleeft. Toen ze hier kwam, was de ‘Dutch Wave’ volop in opkomst en bevond ze zich in het middelpunt van grensverleggende ontwikkelingen in landschaps- en beplantingsontwerp.  Ze behoort tot de eerste generatie die met dit gedachtengoed is grootgebracht en die hier nu een eigen wending aan geeft.

Carrie wordt regelmatig uitgenodigd om over tuinontwerp te spreken en haar werk staat regelmatig in toonaangevende tuinbladen en blogs, zowel in Nederland als daarbuiten. In haar werk vind je de trefzekerheid die voortkomt uit meer dan 25 jaar ervaring met dit medium. Met een feilloos oog voor structuur, integriteit en specificiteit heeft zij een reputatie opgebouwd als een scherpzinnig ontwerper. Ze laat haar ego erbuiten en concentreert zich op pragmatische elegantie, de schoonheid in comfort, de pracht en zuiverheid van de natuurlijke wereld.

 

Inclusieve_Tuin_okt2013-Afb-19

Tess Krus

portrait tess krus

Als nazaat van generaties schoenmakers heeft Tess Krüs een voelbare liefde voor techniek, detail en materiaal. Gedurende haar zeer internationale jeugd bleef een visueel georiënteerde kijk op de wereld haar grote kracht. Een van Tess’ eerste herinneringen is in Nigeria wattenstaafjes gebruiken om een tekening met kleurpotlood uit te vegen.

Ze studeerde grafische vormgeving aan de Media & Design Academie in het Belgische Genk en begon daarna aan een carrière in retail design van bijna 30 jaar, zowel in Engeland als Nederland. Hier ontwierp ze modulaire systemen en puzzelde met veel plezier creatieve oplossingen bij elkaar binnen een kader van randvoorwaarden, met gevoel voor de kracht van doelbewuste eenvoud en een passie voor het haalbaar maken van grootse ideëen.

Tess raakte in 2008 bij Studio TOOP betrokken. Ze is een kei in het creëren van visualisaties en technische tekeningen in een breed scala aan stijlen. Haar geduldige, invalsrijke precisie is onmisbaar bij het praktisch tot leven brengen van de ontwerpen. Haar gerichtheid op ambacht en textuur sluit naadloos aan bij de esthetiek van TOOP.

Ze is een gepassioneerd zeefdrukker en houdt ook van boekbinden en leerbewerking. Een gedeelte van haar werk is te zien op smeltkrus.com.